Keuringen

Jaarlijks worden tientallen nieuwe rassen tuinplanten geïntroduceerd. Soms zijn het nieuwe vondsten uit verre oorden, meestal zijn het nét weer andere kruisingen of mutanten van al bekende planten. Maar zijn het altijd verbeteringen? En welke selecties van bepaalde soorten bieden de meeste waarde voor de teelt en handel?

Om hier inzicht in te kunnen geven, verricht de KVBC drie soorten keuringen:

  • Veldkeuringen
  • Tentoonstellingskeuringen
  • Sterrenkeuringen (sortimentskeuringen)

 

Veldkeuringen

De veldkeuringen vinden plaats in Boskoop op de Sortimentstuin Harry van de Laar en in Zundert op Boomkwekerij Bömer. De planten worden hier na aanmelding opgeplant. Hierna worden ze gekeurd op sier- en gebruikswaarde. Het betreffende ras wordt door de keuringscommissie gekeurd en kan vervolgens met een medaille worden bekroond. In een bijgevoegd rapport zijn de jurybevindingen verwerkt.
Voor KVBC-leden bedragen de kosten voor een keuring € 250,- (eenmalig per cultivar). Als een inzender een “noviteitenblok” op de Sortimentstuin huurt waarin de te keuren plant staat opgeplant, bedragen de kosten voor de keuring € 125,–. Voor niet-leden bedragen de kosten altijd € 250,-. Dit is inclusief lidmaatschap van de KVBC. De kosten voor opplant in Zundert bedragen eveneens € 250,-. Voorwaarde voor keuring is dat de plant nieuw is en door (of namens) de breeder wordt aangeboden.

Als uw plant bekroond wordt, krijgt u als inzender het volgende “pakket”:
– Vermelding in persbericht (met foto) voor vakbladen (De Boomkwekerij, Tuin en Landschap en Boom in Business).
– Vermelding op de website van de KVBC.
– Plantbeschrijving in Dendroflora, incl. foto.
– Tekst juryrapport om op uw website te plaatsen.
– Gebruik van de gestileerde afbeelding van de medaille die aan uw gewas is toegekend voor gebruik op etiketten, catalogi, website, etc.

Wilt u een noviteit laten keuren? Neem dan contact op met de keuringscommissie: kc@kvbc.nl. Of vul de keuringsaanvraag (PDF formulier) direct in.

 

Tentoonstellingskeuringen

Op de beurzen GrootGroenPlus in Zundert (begin oktober) en Plantarium in Boskoop (eind augustus) vinden noviteitenkeuringen plaats. In tegenstelling tot de veldkeuring betreft de tentoonstellingskeuring een momentopname. De planten worden voornamelijk visueel beoordeeld waarbij zoveel mogelijk achtergrondinformatie wordt meegewogen. Aanmelding voor deze keuringen verlopen via de beursorganisatie. De bekroning vindt eveneens in de vorm van medailles plaats.

 

Sterrenkeuringen (sortimentskeuringen)

De meest kwalitatieve keuring is de sterrenkeuring. Hierbij worden meerdere rassen uit een bepaald geslacht of soort uitgeplant. Gedurende meerdere jaren worden de prestaties van de planten beoordeeld. Planten kunnen beoordeeld worden met sterren, waarbij drie sterren de hoogste waardering is. Sommigen krijgen echter een “o”, wat inhoudt dat het betreffende ras kan verdwijnen uit cultuur zonder dat dit een vernauwing in het sortiment oplevert. In Europees verband wordt met zeven landen samengewerkt om internationale sterrenkeuringen uit te voeren. Dit gaat onder de noemer Euro-trials. Naast Nederland zijn de deelnemende landen: België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Oostenrijk, Ierland en het Verenigd Koninkrijk.

Alle keuringen vinden plaats door leden van de KVBC. Alle keuringsuitslagen worden jaarlijks gebundeld in de 130 pagina’s tellende Dendroflora. Voor meer informatie over de keuringen kunt u contact opnemen met kc@kvbc.nl.

Euro-trials

Ga verder met de KVBC:
5 vragen aan

Helma van der Louw
Sinds een jaar is Helma van der Louw voorzitter van de KVBC.

Wat is uw achtergrond?
Geboren als kind van een garagehouder in een gezin met vijf broers en nog twee zussen heb ik een hele fijne jeugd gehad in Boskoop.
Na mijn financiële loopbaan bij Boerenleenbank later Rabobank kwam ik in 1985 in contact met de boomkwekerij. Van 1996 tot 2014 heb ik een hele leuke baan gehad bij Plant Publiciteit Holland (PPH). Hier was ik hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de communicatie naar de achterban/boomkwekers. Hierdoor kwam ik bij de kwekers en organisaties in heel Nederland en in het Buitenland en heb ik een uitgebreid netwerk in binnen- en buitenland kunnen opbouwen. Lees hier verder!

Bewaren

Bewaren