Dinsdag 4 oktober heeft de keuringscommissie van de KVBC 16 nieuwigheden gekeurd, voorafgaand aan de 32ste editie van GrootGroenPlus. Tien planten hebben een medaille ontvangen. Er zijn acht zilveren en twee bronzen medailles toegekend. Vanmorgen zijn de winnaars bekend gemaakt door de voorzitter van de keuringscommissie, Lendert de Vos. Hieronder de bekroonde nieuwigheden, voorzien van het oordeel van de jury.

Acht keer Zilver

Callicarpa bodinieri ‘Kolmdepu’
(MAGICAL DEEP PURPLE)
Mooie, gezonde planten met veel bessen. Duidelijk compacter dan ‘Profusion’, vruchten lijken iets doffer dan bij ‘Profusion’; nette presentatie.


Callicarpa bodinieri ‘Kolmsqueen’
(MAGICAL SNOWQUEEN)
Een echte vernieuwing in het sortiment. Rijk bloeiende en rijk vrucht dragende Callicarpa met witte bessen. De presentatie is iets minder dan bij MAGICAL DEEP PURPLE.


Muehlenbeckia complexa ‘Golden Girl’
Het geelgroene blad aan bruinrode twijgjes is onderscheidend en vernieuwend. Geschikt als bodembedekker en als potplant.


Panicum virgatum ‘Buffalo Green’
(JS BUFFALO GREEN)
Lager blijvende cultivar die goed rechtop blijft staan. De bloemaren steken mooi boven de planten uit. Het zomerblad is blauwgroen, de herfstkleur is heldergeel. Een vernieuwing in het sortiment.


Prunus laurocerasus ‘GRPL08’
(OTTO SUPREME)
Gezonde, bossige planten met donkergroen, glanzend blad. De groei is meer opgaand dan ‘Otto Luyken’ . Minder vernieuwend in dit dichte sortiment, mooie presentatie.


Sequoia sempervirens ‘Lightning’
Opvallende Sequoia met mooi grijsgroen loof en crèmewitte groeitoppen en fijne naalden. Deze cultivar heeft een iets onregelmatige, slank opgaande groeiwijze. Vernieuwend en onderscheidend.


Symphoricarpos chenaultii ‘RANT02’
(FIESTA BERRY)
Mooie, compacte cultivar met onderscheidend fijn, bont blad. Gezonde planten met frisse uitstraling. Hoewel de naam anders doet vermoeden zitten er geen bessen aan.


Taxus baccata ‘HER2016T02’ (TINY T)
Plant met opvallend fijne naalden en een compacte, bossige groei. Gezonde uitstraling door de donkergroene naalden. Zeer geschikt voor lage vakbeplanting en heggen.


Brons

Hydrangea paniculata ‘GRHP12’ (BONFIRE)
De doorkleuring van de steriele bloemen is erg mooi, maar ze zijn nog niet goed op kleur. Mooie opgaande struik met veel bloemen.


Thuja occidentalis ‘GK01’ (GREAT STAR)
Smal opgaande cultivar met donkergroene naalden, donkerder dan ‘Smaragd’. Compacte groeiwijze, smaller dan ‘Smaragd’.


Bekijk hier de presentatie door Lendert de Vos van de 10 medaille winnaars.