Op 25 en 26 augustus vindt de najaarsbeurs van Groen-Direct plaats. De dag voor deze beurs keurt de KVBC weer nieuwigheden. Deze keuring, de SVB-KVBC Nieuwighedenkeuring 2021, wordt georganiseerd door de Stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij (SVB). Op de eerste beursdag worden de bekroonde nieuwigheden gepresenteerd. Ook wordt dan de beste nieuwigheid van dit jaar bekendgemaakt.

Hieronder het overzicht van alle aangemelde nieuwigheden.

Aanmeldingen SVB-KVBC Nieuwighedenkeuring 2021

Acer Cascade collectie. Van Son & Koot BV uit Kaatsheuvel heeft drie cultivars uit de Acer Cascade collectie ingezonden voor de nieuwighedenkeuring. De planten uit deze Japanse esdoorn collectie hebben een sterk afhangende groeiwijze. Zonder stam wordt het een bijna bodembedekkende plant. De planten zijn gewonnen door Botanic Experience BV uit Kaatsheuvel en kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Van Son & Koot brengt de planten in de handel.

Acer palmatum ‘Sonkoot6’ (CASCADE RUBY) heeft strak langs de stam afhangende takken. Bij het uitlopen in het voorjaar is het blad wijnrood van kleur. In de zomer kleurt dit door naar bronsgroen. De herfstkleur van het blad is weer wijnrood.


Acer palmatum ‘Sonkoot7’ (CASCADE CITRINE) heeft strak langs de stam afhangende takken. De bladeren zijn diep ingesneden en gebold. De kleur van het blad is citroengeel.


Acer palmatum ‘Sonkoot8’ (CASCADE EMERALD) heeft groen, zeer diep ingesneden dissectum blad. De afhangende takken hangen strak langs de stam.


Acer palmatum ‘Sonkoot9’ (ORANGE LACE)
Acer palmatum ‘Sonkoot9’ (ORANGE LACE) heeft een sierlijke, opgaande groeiwijze met afhangende twijgen. Hierdoor wordt de plant net zo breed als de hoogte van 175 cm. De struik is bolvormig. Het diep ingesneden dissectum blad loopt oranje uit in het voorjaar. In de zomer verkleurt het blad naar geel/oranje. van Son & Koot BV uit Kaatsheuvel is de inzender van de plant en brengt hem tevens in de handel. ORANGE LACE is gewonnen door Botanic Experience BV uit Kaatsheuvel en kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.


Buddleja Butterfly Candy serie.Van Son & Koot BV uit Kaatsheuvel heeft de Buddleja Butterfly Candy serie ingezonden voor de nieuwighedenkeuring. Deze serie omvat prachtige vlinderstruiken met stevige, gevulde bloempluimen die in meerdere kleuren beschikbaar zijn. De groei is compact, zonder overhangende takken op de pot en de planten worden niet hoger dan 35 cm op de pot en 80 cm als volwassen plant in de tuin. De planten zijn gewonnen door Botanic Experience BV uit Kaatsheuvel en kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Van Son & Koot BV brengt de planten in de handel. Licenties worden beheerd door Plantipp BV.

Buddleja davidii ‘Botex 001’ (BUTTERFLY CANDY LITTLE PURPLE) heeft een bolvormige groei. De bloemen zijn paars van kleur.


Buddleja davidii ‘Botex 002’ (BUTTERFLY CANDY LILA SWEETHEART) heeft een bolvormige groei (max. 70 cm) en is in de zomer rondom overladen met grote bloemen. De bloemen zijn lila van kleur met een geel hartje.


Buddleja davidii ‘Botex 003’ (BUTTERFLY CANDY LITTLE WHITE) heeft witte bloemen.


Buddleja davidii ‘Botex 004’ (BUTTERFLY CANDY LITTLE LILA) heeft lila bloemen.


Buddleja davidii ‘Botex 005’ (BUTTERFLY CANDY LITTLE PINK) heeft roze bloemen.


Buddleja davidii ‘Botex 006’ (BUTTERFLY CANDY LITTLE RUBY) heeft rode bloemen.


Camellia ‘Yulan01’ (1001 SUMMER NIGHTS JASMINE)
Camellia ‘Yulan01’ (1001 SUMMER NIGHTS) heeft helderrode bloemen en bloeit uitbundig vanaf de zomer tot in de winter. Het blad is glanzend en donkergroen van kleur. De plant is winterhard tot – 10 graden Celsius en heeft een dichte habitus. Na 10 jaar bereikt 1001 SUMMER NIGHTS ca. 150 cm hoogte en 100 cm breedte. De plant is gewonnen door Palm Eco-town Development Co., Ltd; Guangzhou (China) en kwekersrechtelijk beschermd. Het management loopt via Plantipp BV uit IJsselstein. Thompson & Morgan uit Ipswich (Verenigd Koninkrijk) heeft de plant ingezonden en brengt hem in de handel.


Campsis tagliabuana ‘Mincamja3’ (GOLDEN TRUMPET)
Campsis tagliabuana ‘Mincamja3’ (GOLDEN TRUMPET) bloeit op jong hout en vroeg in vergelijking met andere Campsis. De helder oranje-gele bloemen met rode strepen verschijnen van juli tot september. De plant heeft een krachtige groei, kan goed worden gesnoeid en is eenvoudig te kweken. Hoogeveen Plants BV, Hazerswoude-Dorp brengt deze Campsis in de handel en is tevens de inzender. De plant is gewonnen door Hortival Diffusion SAS uit Beaufort en Anjou (Frankrijk) en is kwekersrechtelijk beschermd. Het management ligt bij Plantipp uit IJsselstein.


Caryopteris incana ‘SMNCVH’ (SUNNY BLUE®)
De bladeren van Proven Winners® Caryopteris incana ‘SMNCVH’ (SUNNY BLUE®) zijn fris geel van kleur en vormen een prachtig contrast met de helder blauwe bloemen die in de late zomer verschijnen. Het gele blad blijft tijdens de bloei mooi geel en verbrand niet. De plant is compact en zeer geschikt voor de kleinere tuin en zeer aantrekkelijk voor bestuivende insecten. Valkplant BV uit Hazerswoude-Dorp heeft de plant ingezonden en brengt hem tevens in de handel. De plant is gewonnen door Springmeadow Nursery uit Grand Haven, MI (USA).


Cornus alba ‘Verpaalen2’ (MIRACLE)
Cornus alba ‘Verpaalen2’ (MIRACLE) is een bontbladige Cornus. Deze nieuwe Cornus heeft in het voorjaar en de hele zomer groen-wit blad met een interessante roze rand. In de late zomer tot aan de herfst is het blad intens paars-roze. In de winter valt de plant op door spectaculaire rode takken. MIRACLE verdraagt volle zon en halfschaduw. De plant wordt ca. 2 meter hoog en breed, maar kan ook goed gesnoeid worden tot 1 meter. Deze Cornus is zeer geschikt als tuinplant, terras en groepsbeplanting. Zeer winterhard tot -30 ºC. de inzender is Joh. Stolwijk en Zonen Boomkwekerijen B.V. uit Boskoop die de plant tevens in de handel brengt. MIRACLE is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Boomkwekerij Verpaalen vof uit Zundert.


Echinacea purpurea ‘IFECSSTS’ (TEQUILA SUNRISE)
Echinacea purpurea ‘IFECSSTS’ (TEQUILA SUNRISE) heeft een compacte groeiwijze en een tweekleurige bloeiwijze. De bloemen zijn oranje-geel van kleur. De bloeiperiode is lang van juni tot september en de bloemen blijven lang op kleur. De plant heeft een rijke vertakking. Gootjes AllPlant bv uit Heerhugowaard heeft de plant ingezonden. F.N. Kempen B.V. uit Mijdrecht, Van Woudenberg Tuinplanten BV uit Zevenhuizen en Altanova uit Moerkapelle brengen hem in de handel. Echinacea purpurea ‘IFECSSTS’ (TEQUILA SUNRISE) is gewonnen door Innoflora Plant Breeding B.V. uit Heerhugowaard. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.


Heuchera ‘Maple Syrup’
Heuchera ‘Maple Syrup’ heeft zoals de naam al doet vermoeden Acervormig blad in een bijzondere oranje/bronzen kleur. De plant heeft geen last van verbranding door de zon en is een goede bloeier met beige kleurige bloemen. Net als alle andere Heuchera is deze plant wintergroen en redelijk bestand tegen wat vochtige omstandigheden. Rijnbeek Vaste Planten uit Boskoop is de inzender en brengt de plant tevens in de handel. Heuchera ‘Maple Syrup’ is gewonnen door Mr. Bailey (USA). Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.


Heuchera ‘Pools of Purple’
Heuchera ‘Pools of Purple’ heeft mooi groot opvallend blad met zilverachtige adertjes die als een metallic laagje over de bordeauxrode bladeren liggen. De plant is jaarrond kleurrijk en heeft een goede bloei met roze kleurige bloemen. Door zijn lange levensduur zeer geschikt voor de aanleg. Deze Heuchera is redelijk bestand tegen wat vochtigere omstandigheden. Rijnbeek Vaste Planten uit Boskoop is de inzender en brengt de plant tevens in de handel. Heuchera ‘Pools of Purple’ is gewonnen door Mr. Bailey (USA). Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.


Heuchera ‘Timeless Night’
Heuchera ‘Timeless Night’ heeft een compacte groei- en bloeiwijze. De bloemstelen zijn kort en dik en de bloemen zijn roze van kleur. De plant is doorbloeiend van mei tot oktober. Het blad is donker zwart van kleur en steekt mooi af bij de bloemen. Heuchera ‘Timeless Night’ is goed winterhard. Gootjes AllPlant bv uit Heerhugowaard is de inzender. Natuurlijk Hopmans uit Wieringerwerf, F.N. Kempen B.V. uit Mijdrecht en Van Woudenberg Tuinplanten BV uit Zevenhuizen brengen de plant in de handel. ‘Timeless Night’ is gewonnen door Walters Gardens Inc., Zeeland (USA) en kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.


Hydrangea paniculata ‘Bokomaho’ (MAGICAL MATTERHORN) 
Hydrangea paniculata ‘Bokomaho’ (MAGICAL MATTERHORN) heeft een compacte groeiwijze met mooie roomwitte, gevulde bloemen. De bloei is uniform en mooi rond op elke scheut. Het blad is ovaal van vorm en groen tot lichtgroen van kleur. Inzender is Kolster b.v. uit Boskoop. De plant wordt in de handel gebracht door Boomkwekerij Jos Kolster uit Boskoop. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd en de plant is gewonnen door Boot en Dart en Kolster b.v., beiden uit Boskoop.


Mahonia eurybracteata ‘Little Soft Caress’
Mahonia eurybracteata ‘Little Soft Caress’ is een zeer compacte mutant uit Mahonia eurybracteata ‘Soft Caress’ met een hoogte van 50 cm. De plant heeft glanzend, groen, doornloos varenblad, heeft stevige takken en is goed vertakkend. ‘Little Soft Caress’ bloeit al in het 1e jaar met gele bloemen die heerlijk zoet geuren. De plant is goed winterhard. De inzenders zijn Van Son & Koot bv uit Kaatsheuvel en CNB New Plants uit Lisse. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. De plant is gewonnen door Van Son & Koot BV uit Kaatsheuvel die de plant tevens in de handel brengt.


Mangave ‘Red Wing’ (MAD ABOUT MANGAVE)
Mangave ‘Red Wing’ (MAD ABOUT MANGAVE) heeft als een intergenerische hybride de duurzaamheid en grote vormen van Agave en de unieke kleuren, tekening en zachte stekels van Manfreda. MAD ABOUT MANGAVE is een snelle groeier die van een plekje in de volle zon houdt. Dan komen de kleuren en onderscheidende bladtekeningen het beste tot uiting. De plant vormt een zeer grote, verfijnde rozet die bestaat uit een veelvoud van uitgesproken dieprode bladeren.
Deze Mangave is gewonnen door Walters Gardens Inc., Zeeland (USA) en kwekersrechtelijk beschermd. Het management loopt via Plantipp BV uit IJsselstein. F.N. Kempen vof uit Mijdrecht en Van Son & Koot BV uit Kaatsheuvel brengen de plant in de handel en zijn tevens de inzenders.


Nandina domestica ‘NRL2015’ (RED LIGHT)
Nandina domestica ‘NRL2015’ (RED LIGHT) heeft bont, groen met wit, blad en opvallend rode, nieuwe scheuten. Deze compacte Nandina heeft een opgaande en bossige vorm. De hoogte is ca. 60 cm en de breedte 50 cm. RED LIGHT gedijt het beste in de zon of halfschaduw in goed doorlatende grond. De plant is gewonnen door Beotanics uit Co. Kilkenny (Ierland) en kwekersrechtelijk beschermd. Het management loopt via Plantipp BV uit IJsselstein. Boomkwekerij R. van Opstal uit Zundert heeft de plant ingezonden voor de keuring en brengt hem tevens in de handel.


Physocarpus opulifolius ‘ZLEYel2’ (RASPBERRY LEMONADE)
Physocarpus opulifolius ‘ZLEYel2’ (RASPBERRY LEMONADE) is een compact groeiende plant. Het blad is klein en licht groengeel van kleur. De witte bloemen verschijnen in de zomer en worden in het najaar gevolgd door koraalrode vruchten. RASPBERRY LEMONADE is door zijn compacte groei zeer geschikt voor de kleine tuin. Kolster b.v. uit Boskoop heeft de plant ingezonden voor de nieuwighedenkeuring. Van den Dool Botanic uit Boskoop brengt hem in de handel. Deze Physocarpus is gewonnen door David Zlesak uit River Falls, Wisconsin (USA), het management loopt via Plants Nouveau uit Mobile, Alabama (USA). Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.


Trachelospermum asiaticum ‘TRSUZ01’ (STAR OF MILANO)
Trachelospermum asiaticum ‘TRSUZ01’ (STAR OF MILANO) is bontbladig en heeft donkergroen met crèmewit, glanzend blad. De plant bloeit zeer rijk met roze, geurende bloemen. De bloeiperiode is lang: van mei tot september. STAR OF MILANO is een groenblijvende, makkelijke klimplant die ongeveer 3 m hoog en 2 m breed wordt. Deze plant heeft de voorkeur voor een plek in de zon en is droogte-tolerant zodat hij niet veel water nodig heeft. De plant is gewonnen door Yuji Suzuki uit Saitama (Japan) en kwekersrechtelijk beschermd. Het management loopt via Plantipp BV uit IJsselstein. Marco de Wit Boomkwekerij uit Boskoop is de inzender van deze plant en brengt hem tevens in de handel.


Viburnum opulus ‘SMNVODR’ (OH CANADA®)
Het jonge blad van Proven Winners® Viburnum opulus ‘SMNVODR’ (OH CANADA®) is fris rood en lijkt op een klein esdoornblad. De bladeren verkleuren naar goudgeel en behouden deze kleur het hele seizoen en verbranden niet. De plant bloeit vanaf midden voorjaar met witte schermbloemen. In de loop van de zomer worden dit helderrode bessen die mooi contrasteren met het goudgele blad. Tevens een mooie, roodbruine herfstkleur. Valkplant BV uit Hazerswoude-Dorp heeft de plant ingezonden en brengt hem tevens in de handel. De plant is gewonnen door Springmeadow Nursery uit Grand Haven, MI (USA).


Vitex ‘David Searle’ (CHICAGOLAND BLUES)
Vitex ‘David Searle’ (CHICAGOLAND BLUES) bloeit in augustus-september met grote lange blauwe bloemen die steriel zijn. Het blad is rond en grijsgroen van kleur. De plant heeft een rechtopstaande groei en is zeer winterhard en droogtetolerant. Kolster b.v. uit Boskoop heeft de plant ingezonden voor de keuring. Van den Dool Botanic uit Boskoop brengt hem in de handel. Kris Jarantoski uit Glencoe, Illinois (USA) heeft de plant gewonnen en het management loopt via Plants Nouveau uit Mobile, Alabama (USA). CHICAGOLAND BLUES is kwekersrechtelijk beschermd.


Vitex ‘Helen Froehlich’ (SUMMERTIME BLUES)
Vitex ‘Helen Froehlich’ (SUMMERTIME BLUES) heeft een perfect ronde habitus en exceptioneel grote, blauwe bloemen die steriel zijn. Het blad is rank en grijsgroen van kleur. De plant is zeer droogtetolerant. Kolster b.v. uit Boskoop heeft de plant ingezonden voor de keuring. Van den Dool Botanic uit Boskoop brengt hem in de handel. Kris Jarantoski uit Glencoe, Illinois (USA) heeft de plant gewonnen en het management loopt via Plants Nouveau uit Mobile, Alabama (USA). SUMMERTIME BLUES is kwekersrechtelijk beschermd.