Tijdens de eerste dag van GROEN-Direkt is aan Buddleja davidii ‘Botex 006’ (BUTTERFLY CANDY LITTLE RUBY) een Gouden KVBC Medaille toegekend. Tevens is deze plant uitgeroepen tot Beste Nieuwigheid van de SVB-KVBC Nieuwighedenkeuring 2021.

De plant is ingezonden door Van Son & Koot bv uit Kaatsheuvel. Uit het juryrapport:

‘De planten staan mooi in bloei met goed gevulde bloemen en staan netjes gepresenteerd. Buddleja davidii ‘Botex 006′ (BUTTERFLY CANDY LITTLE RUBY) is met goud bekroond, mede door de onderscheidende dieprode bloemen, hetgeen voor Buddleja uitzonderlijk is. Een algemene opmerking van de jury bij deze serie is dat het niet duidelijk is of de planten steriel zijn.’

Zilver en brons
Alleen de beste nieuwigheid werd door de jury met goud bekroond. Buddleja davidii ‘Botex 005’ (BUTTERFLY CANDY LITTLE PINK), eveneens ingezonden door Van Son & Koot bv, kreeg een Zilveren Medaille. De jury kende voorts 17 bronzen medailles toe.

Sebastiaan van der Heijden (met certificaat) van Van Son & Koot, Helma van der Louw voorzitter KVBC en Jan de Vries voorzitter SVB

27 planten gekeurd
Voor deze nieuwighedenkeuring waren 30 nieuwigheden aangemeld. Hiervan zijn 29 inzendingen geaccepteerd voor de keuring. Uiteindelijk zijn er 27 planten gekeurd. De jurering van de nieuwigheden was de dag ervoor en werd uitgevoerd door een deskundige keuringscommissie van de KVBC. De uitreiking van de Beste Nieuwigheid was in handen van Helma van der Louw, voorzitter van de KVBC.

De gekeurde planten en uiteraard de Beste Nieuwigheid zijn te bezichtigen tijdens de najaarsbeurs van GROEN-Direkt op 25 en 26 augustus in Hazerswoude-Dorp. Door de planten hier te presenteren krijgen zij volop aandacht van een internationaal koperspubliek.

Binnenkort staan alle bekroonde nieuwigheden op deze site, met foto en jury-oordeel.