In de eerste week van augustus vonden in Nederland de ISU Zomerdagen 2022 plaats. De ISU, International Stauden-Union, is een internationale vereniging van kwekers van vaste planten. Ze is gevestigd in Duitsland. De ISU Zomerdagen vinden eens in de twee jaar plaats, steeds in een ander land. In het gastland wordt twee jaar van tevoren een proefveld opgezet met nieuwe cultivars van vaste planten. Een internationaal samengestelde keuringscommissie beoordeelt tijdens de Zomerdagen de planten en kent ISU Awards toe.

In Boskoop bezocht de keuringscommissie van de ISU het daar opgezette proefveld met nieuwe vaste planten; totaal 51 nieuwigheden uit 27 geslachten. Het proefveld is gelegen op het perceel van Arie Rijkaart. Hij heeft het veld gedurende twee jaar onderhouden. In die tijd zijn de planten gemonitord door een team van de KVBC, onder leiding van Ronald Houtman.

Tijdens de keuring was de Zweedse voorzitter van de ISU-keuringscommissie, Jonas Bengtsson, vol lof over de conditie van de planten en de vastlegging van de ontwikkeling van de planten in een verslag.
De keuringscommissie van de ISU kende vijf prijzen toe, de aanwezige deelnemers aan de ISU Zomerdagen 2022 kozen uit een van de vijf bekroonde nieuwigheden een publieksfavoriet.

De ISU Awards 2022 werden toegekend aan de volgende nieuwigheden:

Agapanthus ‘Heidy’ (Pretty Heidy)
Inzender: Marco van Noort Breeding B.V. Nederland
Kweker/winner: Jan Zwetsloot, Nederland
Omschrijving: Donkerblauwe middelhoge vorm met frisgroen blad dat mooi contrasteert. De donkerblauwe bloemen hebben een lichte kleur met lichtblauwe strepen aan de binnenkant. De bloemen kijken je aan. Lange bloeitijd, omdat er steeds nieuwe bloemstengels zijn. Geschikt als snijbloem, maar ook als grote containerplant. Zeer bloeirijk, herbloeiend, bloemen op verschillende niveaus (hoogte), mooie donkere bloemknoppen, goede kleur.
Bloemhoogte: 80 cm, max. hoogte: 90 cm
Bloemkleur: Donkerblauw
Bloeimaanden: juli-september
Habitat: Volle zon/half schaduw

Anemone hybrida GARDEN BREEZE `Pink Touch
Tevens publieksfavoriet
Inzender: Vitroflora Grupa Producentów
Beschrijving: Zeer opzichtige bloemen, er is geen variëteit die erop lijkt. Halfgevulde bloemen met unieke bloemkleur. Rijk bloeiend met veel stengels op het glanzende donkergroene blad.
Hoogte: blad/met bloemen: 60/90-100 cm
Groei en groeiwijze: Rechtopgaande groei
Bloemkleur: bloemblaadjes tweekleurig, voor wit, achter paars/roze
Enkele bloem: 4 cm diameter, halfgevuld
Bladkleur: donkergroen, glanzend, samengesteld, gelobd loof
Bloeiperiode: Augustus-september
Jaar van introductie: 2022-2023

Heliopsis helianthoides `Fire Twister’
Inzender: CNB, Nederland,
Kweker: Georg Uebelhart
Omschrijving: Krachtige, goed gevormde planten die weinig steun nodig hebben, uitbundige bloei.
Bladhoogte: 70 cm
Bloemhoogte: 100 cm
Bladkleur: Donker paars
Bloemkleur: Oranje/rood
Unieke kenmerken: Zwarte stengels/halfgevulde bloemen
Bloeitijd: Juni-oktober
Habitat: Zon – Gedeeltelijke schaduw
Winterhardheidszone: 4-9
Leverbaar: sinds 2021

Limonium gmelinii `STE10′ (Dazzle Rocks)
Inzender: Plantipp BV
Kweker/winner: Peter van Steijn
Beschrijving: Limonium Dazzle Rocks is geselecteerd vanwege de compacte groei en het grote aantal bloemen per steel. Dazzle Rocks is breed en goed vertakt. Omdat hij droogte- en hittebestendig is, is hij perfect voor beplanting met droge planten. Het is ook geweldig voor containers, rotstuinen en landschapsarchitectuur. Plant Dazzle Rocks in de volle zon in een bij voorkeur zanderige en goed doorlatende grond. Deze Limonium is niet alleen geschikt voor warme en droge klimaten, maar verdraagt ook koude temperaturen tot -30 ºC. Limonium ‘STE10’ is compacter dan conventionele variëteiten. Hij heeft ook een groter aantal bloemen. Zeer aan te bevelen als potplant.
Hoogte: blad/met bloemen: ongeveer 40 cm
Bloemkleur: blauw-paars
Bladkleur: Groen
Hoofdbloeitijd: Vroege zomer tot herfst
Groeiwijze: Opgaand, compact
Jaar van introductie: 2020

Schizachyrium scoparium `Ha Ha Tonka’
Inzender: Future Plants, Nederland
Kweker/winner: Cassian Schmidt (Hermannshof)
Beschrijving: Kort prairiegras met afwisselende bladeren in basale scheuten. Scheuten en bladeren dicht bezet met zachte haren van ongeveer 3 mm lang. Omgekeerd eivormig. Hoofdscheuten groeien vanuit de basis, geen zijvertakkingen. Mooi blauwachtig loof, opvallend meer behaard dan de soort en andere variëteiten, niet zuigend, zeer opvallend. Verdraagt veel warmte.
Hoogte: 50 cm, bloeiwijzen tot 100 cm.
Hoofdbloeitijd: September tot eind november
Bloemkleur: bruin-paars
Jaar van introductie: 2018