Dit jaar hebben tien nieuwe rozen het predicaat Excellence Roses verdiend in de Nederlands-Belgische keuringen. Ze zijn afkomstig van veredelaars uit Duitsland, België en Nederland. Het totale sortiment Excellence Roses komt hiermee op 76 variëteiten.

Excellence Roses zijn sterke, gezonde, rijk- en langbloeiende rozen, die zonder inzet van gewasbeschermingsmiddelen een goed resultaat geven in tuinen en openbaar groen. De rozen die dit jaar de eindbeoordeling hebben ondergaan, zijn in de winter van 2020/2021 geplant. In totaal waren het er 28. Gedurende drie seizoenen zijn de rozen in juni, juli, augustus en september op vijf locaties beoordeeld. Criteria waarop keurmeesters de rozen beoordeelden zijn onder meer groeikracht, geur, bottelvorming en blad.

De Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat heeft de keuringen van Excellence Roses onder haar hoede. De KVBC coördineert de keuringen en verwerkt de resultaten.

Korte omschrijving nieuwe Excellence Roses
Alexander von Humboldt (‘Korhumalex’): Regelmatig groeiende bodembedekker van veredelaar Kordes Roses. De enkelvoudige, fluwelig rode bloemen zijn 6-8 cm groot en geuren licht. Krijgt grote, ovaalvormige scharlakenrode bottels. Groeit tot maximaal 50 cm hoog.
Diamantino (‘Visraroda’): Heesterroos van Viva International met diep rozerode, enkelvoudige bloemen (3-4 cm) met een wit hart. Ze schonen goed bij het uitbloeien. Krijgt kleine bolronde, rode bottels. Hoogte/breedte: 80 cm/80 cm.
Mini Pinkie (‘Vispanikov’): Deze miniatuurroos van Viva International wordt 40-50 cm hoog. De enkelvoudige bloemen (3 cm) verschijnen in trossen en verkleuren van donkerroze naar lichtroze.
Nautica (‘Korcharblo’): Deze floribundaroos van Kordes heeft licht geurende, halfgevulde bloemen (5-7 cm), die zacht lilaroze van kleur zijn met een lichter hart. De bloemknoppen zijn donkerroze. Krijgt oranjerode bottels. Hoogte/breedte: 80 cm/50 cm.
Perennial Domino (‘Tan12628’): Klimroos van Rosen Tantau met volledig gevulde, magentarode bloemen van circa 3 cm in grote trossen. In het najaar verschijnen kleine oranjerode bottels.
Phoenix (‘Korrosobi’): Floribundaroos van Kordes met gevulde oranjeroze bloemen die een doorsnede van 7-9 cm hebben. Krijgt afgeplatte oranje bottels. Hoogte/breedte: 60-80 cm/50 cm.
Pink Ricco Amorina (‘Ruirj0065a’): Compacte heesterroos van De Ruiter Innovations en Boot & Dart Boomkwekerijen. De halfgevulde bloemen (4-5 cm) zijn eerst donkerroze en verkleuren geleidelijk lichter roze, met een witgeel hart. De kleine ovaalvormige bottels kleuren oranjerood. Hoogte/breedte: 40-60 cm/40 cm.
Pinocchio (‘Tan14695’): De halfgevulde bloemen (5-7 cm) van deze patioroos van Rosen Tantau hebben lichtroze met donkerroze vlekken op de lichtroze bloemblaadjes. Ze groeien in grote trossen en geuren licht.
See You in Purlple (‘Korreform500’): Floribundaroos van Kordes die 70 cm tot 1 meter hoog groeit. De melkwitte enkelvoudige bloemen (5-7 cm groot) hebben een dieppaars hart. Lichtgele knoppen. Afgeplatte oranje-gele bottels.
Sunmaid (‘Korsanhewes’): De volledig gevulde citroengele bloemen (7-9 cm) van deze floribundaroos van Kordes verspreiden een zachte aangename geur. Hoogte/breedte: 70-100 cm/50 cm.

Nieuwe inzendingen
Voor dit plantjaar hebben elf veredelaars uit binnen- en buitenland maar liefst 33 nieuwe rozen aangemeld voor de keuringen. Ze worden uitgeplant op de volgende vijf locaties:

  • Het rosarium in Boskoop (Nederland);
  • De Rozenhof in Lottum (Nederland);
  • Het rosarium in Winschoten (Nederland);
  • Het Vrijbroekpark in Mechelen (België);
  • Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ in Merksplas (België).

Ga hier naar alle Excellence Roses.