Op 22 juli 2021 heeft de keuringscommissie van de KVBC na veldkeuring twee KVBC-Awards toegekend. Een KVBC-Award Brons voor Lavandula ×intermedia ’Niko’ (Phenomenal) en een KVBC-Award Goud voor Hydrangea paniculata ‘Breg14’ (Polestar).

Lavandula ×intermedia ’Niko’ (Phenomenal) ontstond als mutant van ‘Grosso’ en onderscheidt zich hiervan door een forsere groeiwijze, betere winterhardheid en een hogere tolerantie voor een vochtige bodem. De plant groeit bolvormig en de bloemen worden op lange stelen ver boven het loof gedragen. Hierdoor ziet de plant er luchtig uit. Uiteindelijk zal ‘Niko’ ruim 50 cm hoog worden. ‘Niko’ is rijkbloeiend en dankzij de lange stelen is de plant goed geschikt voor de snij.

Hydrangea paniculata ‘Breg14’ (Polestar) is een opvallend compact groeiende cultivar waarvan de bloempluimen duidelijk meer afgeplat zijn dan bij de “klassieke” H. paniculata. Omstreeks half juni openen de eerste bloemen, waarvan de steriele bloemblaadjes vrij rond zijn, wat de bloemen een wat “mollige” uitstraling geeft. De steriele bloemen zijn crèmegroen tot crème en verbloeien roze. ‘Breg14’ bloeit bijzonder rijk. Deze combinatie van eigenschappen leverde ‘Breg14’ al een Gouden Medaille en het predicaat “Beste Nieuwigheid Garden Trials & Trade 2018” op. Waaraan nu dus een KVBC-Award in Goud wordt toegevoegd.

Uitgebreide beschrijvingen worden gepubliceerd in Dendroflora Nr. 57, die begin 2022 verschijnt.

Bron foto’s: Plants and Pictures