28 december 2021 – Maar liefst 11 nieuwe rozen hebben dit jaar het predicaat Excellence Roses verdiend in de Nederlands-Belgische keuringen. Ze zijn afkomstig van zeven verschillende veredelaars uit Duitsland, België en Nederland. In totaal zijn 25 rozenrassen gekeurd.

De rozen die het predicaat dit jaar hebben ontvangen, zijn in 2018 op vier rosariums in Nederland en België geplant: Boskoop, Lottum (Rozenhof), Winschoten en Destelbergen (Proefcentrum voor Sierteelt).  Gedurende drie seizoenen beoordeelden keurmeesters de rozen op vier momenten in het jaar. Van de 25 inzendingen hebben 11 het predicaat Excellence Roses verdiend: drie theehybriden, drie heesterrozen, drie floribundarozen,  één klimroos en één bodembedekkende roos. Excellence Roses zijn sterke, gezonde, rijk- en doorbloeiende rozen, die zonder inzet van gewasbeschermingsmiddelen een goed resultaat geven bij eindgebruikers.

Herkeuringen
Vorig jaar hebben de rozen die het predicaat Excellence Roses hadden een herbeoordeling ondergaan. Vijf predicaten zijn komen te vervallen: klimroos ‘Chewcorpink’ (Alfresco), theehybride ‘Koraburg’ (Eliza), theehybride ‘Taneiglat’ (Nostalgie), floribundaroos ‘Peadelight’ (Pink Champagne) en klimroos ‘Pink Cloud’. Met de 11 nieuwe Excellence Roses komt het totaal aantal rozen met het predicaat nu op 55.

Bekijk hier alle Excellence Roses, inclusief de 11 nieuwe.

20 nieuwe inzendingen
Voor dit plantjaar zijn 20 nieuwe rozen aangemeld voor de keuringen. Ze zijn afkomstig van 7 veredelaars uit binnen- en buitenland en worden momenteel geplant op de volgende 5 locaties:

  • rosarium in Boskoop (Nederland);
  • De Rozenhof in Lottum (Nederland);
  • rosarium in Winschoten (Nederland);
  • Vrijbroekpark in Mechelen (België);
  • De Kleine Boerderij in Merksplas (België).

Komende tijd wordt bekeken of de keuringssystematiek anders kan worden ingericht, zodat de keurmeesters efficiënter kunnen keuren.

De Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat heeft de keuringen van Excellence Roses onder haar hoede. De KVBC coördineert de keuringen en verwerkt de resultaten.

(bron: Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen)