Dendroflora nr. 58, de gezamenlijke jaaruitgave van de KVBC en NDV, heeft weer interessante artikelen, sortimentsoverzichten en uitslagen van keuringen in 2022. Een greep uit de inhoud:

Sortimentsmogelijkheden voor groenvormen, door P. Goossens, BSc
Het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) in Destelbergen, België, kreeg de afgelopen jaren geregeld vragen over de toepassing van groenblijvende vormheesters (hagen, zuilen, wolken en bolvormen), zowel vanuit de productiesector als de groenvoorziening.  Thema’s die vooral aan bod kwamen waren beheersing van problematische ziekten en plagen en soortkeuze in functie van standplaatsomstandigheden. Dit artikel gaat in op de sortimentskeuze en bespreekt de inzichten die het PCS na onderzoek verkreeg.

Helwingia – Sortimentsoverzicht, door ir. J.J.C. Janssen
Het geslacht Helwingia is genoemd naar de Duitse predikant en botanicus Georg Andreas Helwing (1666-1748). Von Siebold introduceerde in 1830 Helwingia japonica in Nederland. Dit is lange tijd de enige bekende soort geweest. De heester valt op door de afwijkende plaatsing van de bloemen, die ook wel  bloei op blad wordt genoemd. In dit artikel wordt een overzicht van het sortiment gegeven.

Laurus – Sortimentsoverzicht, G. Devriese
De planten in de lauriercollectie van Devriese-Luyssen Sierplantenkwekerij in Wingene, België, komen uit kwekerijen en tuinen uit de gehele wereld en werden geselecteerd uit eigen zaailingen of verworven van collega’s en arboreta. De bestaande collectie telt meer dan 40 cultivars. Dit artikel geeft een overzicht van de soorten en cultivars in het geslacht Laurus.

En verder
Tevens in deze editie de plantbeschrijvingen van de bekroonde planten tijdens sterren-, veld- en beurskeuringen en een overzicht van nieuwe Excellence Roses.

Dendroflora nr. 58 staat ook in 2023 boordevol met praktische informatie voor kwekers, hoveniers, tuinarchitecten, groenvoorzieners en natuurlijk liefhebbers!

Dendroflora nr. 58 (2022) is rijkelijk geïllustreerd en telt 148 blz. Leden van de KVBC en NDV ontvangen Dendroflora als onderdeel van hun lidmaatschap.

Dendroflora bestellen
Wilt u een exemplaar van Dendroflora nr 58 bestellen (€ 18,50, incl. BTW en verzendkosten)? Dit kan door een mail te sturen naar de info@kvbc.nl