Eerste keuringen KVBC Award

12 mei 2015 – Komend najaar zal de KVBC een nieuwe bekroning introduceren: de KVBC Award. Deze bekroning, in brons, zilver en goud, zal de “medailles”, gegeven na veldkeuring vervangen.

Zoals het altijd is geweest bij een veldkeuring wordt een plant bekroond na bewezen geschiktheid in de praktijk. Dit in tegenstelling tot de tentoonstellingskeuringen die veel meer een momentopname zijn. De bedoeling is om uiteindelijk een breed sortiment van bewezen goede planten te krijgen waarvan de producent en gebruiker weet dat deze probleemloos toe te passen zijn.

Om een goede start te maken met de KVBC Award zal de keuringscommissie de komende maanden aan aantal planten keuren. Hiertoe hebben inzenders van nieuwigheden op de Sortimentstuin Harry van de Laar aangegeven een aantal van hun planten te willen laten keuren. Deze planten staan al enkele jaren opgeplant op de Sortimentstuin en zijn dus in een min of meer volgroeid stadium.

Op vrijdag 8 mei 2015 werden de eerste planten op de Sortimentstuin gekeurd:

Choisya ‘Londaz’ (White Dazzler)

Ilex crenata ‘Icoprins11’ (Dark Green)

Lonicera nitida ‘Golden Glow’

Prunus laurocerasus ‘Gajo’

Spiraea betulifolia ‘Tor Gold’

Spiraea ‘Tracy’ (Double Play Big Bang)

Syringa chinensis ’Amigo’

Syringa ‘SMSJBP7’ (Bloomerang Dark Purple)

Thuja occidentalis ‘Mirjam’

Er werd gekeurd aan de hand van een nieuw ontwikkeld beoordelingsformulier. Hierdoor zijn de gegevens steeds statistisch onderbouwd. De beoordelingsformulieren zullen later worden gepubliceerd zodat ook de inzender exact kan zien waarop het oordeel is gebaseerd. De uitslagen van deze eerste keuring zullen later worden bekend gemaakt.

 

2015-05-08 Keuring Ilex crenata 'Icoprins11' (DARK GREEN)

 Foto’s: Peter van Rijssen