KVBC pleit voor NPC’s in sierteeltgebied Boskoop

12 mei 2017 – Onlangs is de KVBC in gesprek geweest met de gemeente Alphen aan den Rijn over het uitdragen van de cultuurhistorische waarde van sierteeltgebied Boskoop en over de toekomst van de NPC’s in Boskoop.

De KVBC heeft aangegeven bij de gemeente dat zij graag actief wil meedenken over de toeristische potentie van dit gebied en dat zij een onderzoek steunt om voor het gehele sierteeltgebied de status van UNESCO Werelderfgoed aan te vragen.

Belangrijk gespreksonderdeel waren de Nederlandse Planten Collecties. Een zorg die het KVBC- en het NPC-bestuur delen is het behoud van collecties. Als collectiehouders stoppen met hun collectie, is het vaak lastig om een alternatieve locatie voor de collectie te vinden. De NPC’s zijn door heel Nederland te vinden en er is zelfs een gastcollectie in België. Toch bevindt de grootste concentratie NPC’s zich in de regio Boskoop.

De KVBC heeft aangegeven dat zij graag zou zien dat de NPC’s een plek vinden in dit sierteeltgebied waarbij de focus ligt op collecties die nu in Boskoop liggen en een nieuwe plek nodig hebben. Het bestuur hoopt op vruchtbare vervolggesprekken.

Bewaren