Een dag voor de opening van de 31ste editie van GrootGroenPlus heeft de keuringscommissie van de KVBC 14 nieuwigheden gekeurd, waarvan er 9 een medaille hebben ontvangen. Er zijn zes zilveren en drie bronzen medailles toegekend. Vanmorgen, 6 oktober 2021, zijn de winnaars bekend gemaakt door de voorzitter van de KVBC, Helma van der Louw.

Zes keer Zilver

Cercis canadensis ‘NC2016 2’ (Eternal Flame) (zie openingsfoto). De keuringscommissie prijst deze cultivar, ingezonden door Zundert Plant BV uit Zundert, vanwege het mooie contrast tussen de bladkleuren: de jonge scheuten zijn eerst zwartrood, verkleuren vervolgens naar dieprood, waarna de volwassen bladeren donkergeel kleuren.

Fagus sylvatica ‘Verschuurfag1’ (Midnight Feather). Deze beuk, ingezonden door A & E Maaijen VOF uit Boskoop, valt op vanwege de goede opgaande groei en mooie combinatie van donkerblad dat eerst zeer smal is en later diep ingesneden.


Leucothoe axillaris ‘Opstal 55’ (Curly Gold). De jury prijst de frisse uitstraling en veelzijdigheid van deze cultivar, ingezonden door Boomkwekerij R. van Opstal uit Zundert. De sterk gekrulde bladeren zijn eerst diep oranjerood en kleuren vervolgens heldergeel.


Lonicera nitida ‘GRLN02’ (Garden Clouds Purple Storm). Door de inzender Boomkwekerij Ad Vurens uit Boskoop geïntroduceerd als Buxus-vervanger en als zodanig gekeurd. ‘GRLN02’ heeft mooie purperkleurige jonge scheuten. Ook het volwassen blad is opvallend donkergroen en heeft een gezonde uitstraling.


Nandina domestica ‘NRL2015’ (Red Light). De jury prijst de combinatie van het bonte blad van ‘Twilight’ met de rode scheuten van ‘Seika’. Deze nieuwigheid is ingezonden door Boomkwekerij R. van Opstal uit Zundert.


Rhododendron obtusum ‘Roblez’ (Encore Autumn Fire). Hoewel niet uniek, is deze Rhododendron wel een verbetering van het bestaande sortiment, aldus de jury. ‘Roblez’, ingezonden door Van der Peijl Tuinplanten uit Zundert, bloeit voldoende rijk met helderrode bloemen. Het gezonde donkergroene blad vormt een goede achtergrond voor de bloei.


Drie keer Brons

De volgende nieuwe cultivars hebben een Bronzen Medaille ontvangen: