Nieuwigheden gekeurd door KVBC op GrootGroenPlus 2014

Op GrootGroenPlus 2014 te Zundert zijn begin oktober weer diverse nieuwigheden gekeurd door de KVBC. De jury heeft uiteindelijk 8 soorten bekroond. De uiteindelijke winnaar is geworden: Leucothoe keiskei ‘Opstal 16’ (HALLOWEEN) van Boomkwekerij Ron van Opstal B.V. uit Zundert. Deze plant kreeg niet alleen een gouden medaille maar ook de titel “Beste Nieuwigheid GrootGroenPlus 2014”. Leucothoe keiskei ‘Opstal 16’ is volgens de jury vernieuwend vanwege de zeer smalle, sierlijk gebogen bladeren die ook nog eens donkerrood kleuren in het najaar en de winter. Het zijn sierlijke, compacte planten die zeer goed en origineel gepresenteerd werden. Kortom: een uitstekende toevoeging aan het sortiment heesters dat in het najaar te verhandelen is.

De tweede gouden medaille ging naar de Nandina domestica ‘Selten 004’ (BRIGHTLIGHT) van Jos Selten Boomkwekerij uit Horst. Ondanks het grote, samengestelde blad heeft deze heester toch een fijne structuur en sierlijke uitstraling. De bladkleur is erg mooi en prima toepasbaar in combinatie met andere planten. Lijkt rijk te bloeien en heeft daarmee een vernieuwende combinatie van eigenschappen.

Betula nigra ‘Summer Cascade’ van Breederplants V.O.F. uit Gouda en Magnolia grandiflora ‘TMGH’ (ALTA) van Piet Vergeldt Boomkwekerij B.V. uit Lottum kregen zilver. De Betula heeft een fraaie treurvorm met groter blad en een gezondere uitstraling dan Betula pendula ‘Youngii’. De stam waarop geënt wordt (B. nigra) bladdert al na enkele jaren sterk af. Geeft een gele herfstkleur. De Magnolia heeft mooi gevormd blad, dat relatief smal is voor een Magnolia grandiflora, en heeft een aantrekkelijke bruine onderzijde. Een fraaie slank opgaande groeiwijze en daardoor een waardevolle toevoeging aan het sortiment.

Vier bronzen medailles zijn uitgedeeld:
Carex oshimensis ‘Eversheen’ (EVERCOLOR) van Boomkwekerij Jochems-Van Opstal B.V. uit Wernhout. ‘Eversheen’ maakt deel uit van de Evercolor-serie en is hierin een goede toevoeging met zijn fris gekleurd, sierlijk overhangend blad. Heeft een brede gebruikswaarde (pot, tuin, openbaar groen).
Caryopteris clandonensis ‘Elst33’ (BLUE EMPIRE) van Boomkwekerij Elst-Van Bergen Mts. uit Wernhout. De fors groeiende planten hebben een frisse, gezonde uitstraling. De bloemen zijn iets groter dan bij de andere cultivars. Het blad is opvallend lang en grijsgroen van kleur; combineert goed met de bloemen.
Nyssa sylvatica ‘Wildfire’ van Van Aart Boomkwekerijen uit Oudenbosch. Een breed opgaande boom waarvan vooral de jonge scheuten opvallen door de intens purperrode kleur. Groeit uit tot een grote boom die fantastische herfstkleuren kan geven.
Picea pungens ‘Baby Blue’ (SUPER BLUE SEEDLING) van De Douglas Boomkwekerijproducten B.V. uit Wernhout. Een zaadvermeerderd ras, zeer uniform van groeiwijze, vulling en naaldkleur. Het is vooral de “winst” die deze plant biedt ten opzichte van geënte cultivars wat ‘Baby Blue’ vernieuwend maakt.

De nieuwighedenkeuring op de tentoonstellingen is natuurlijk maar een momentopname. Voor een beter beeld van de plant, kunnen deze aangemeld worden voor een veldkeuring. Bij een veldkeuring wordt de plant gedurende meerdere seizoenen gevolgd en beoordeeld. Hierbij wordt onder andere gekeken naar ziektegevoeligheid en winterhardheid. Mocht u meer informatie willen over de veldkeuringen of wilt u planten aanmelden voor een veldkeuring, neemt u dan contact op met Ronald Houtman, secretaris van de keuringscommissie: kc@kvbc.nl.