Op vrijdag 17 juni zijn op de Floriade in de rozentuin van de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat de certificaten voor Excellence Roses 2021 uitgereikt.

Helma van der Louw, voorzitter van de KVBC, reikte de certificaten ten overstaande van zo’n 25 aanwezigen uit. Zij lichtte toe dat de rozen gedurende drie jaar vier keurmomenten op verschillende locaties in Nederland en België hebben doorlopen. “Een Excellence Rose betekent dus echt iets. Maak daar gebruik van in de verkoop van de rozen”, adviseerde ze de kwekers en veredelaars die een certificaat in ontvangst mochten nemen.

Van links naar rechts: Rudy Velle, Quercus Hanekamp, Martijn Ilsink, Ad Volkering, Helma van der Louw, Hans de Ruiter, Margareth Hop en Hetty Crooijmans.

In totaal 11 rozen hebben vorig jaar het predicaat Excellence Rose verdiend. Het totaal komt hiermee op 55 Excellence Roses. Als eerste namen Hans de Ruiter en Margareth Hop de certificaten voor heesterrozen SPINNAKER AMORINA/SPINNAKER en LIGHT PINK VALEDA/STREET DANCE van De Ruiter Innovations en Boot & Dart in ontvangst. Martijn Ilsink kreeg het certificaat voor theehybride BORNEO ODORE van Interplant. Maar liefst vier predicaten gingen naar Kordes; Ad Volkering nam ze in ontvangst voor klimroos FLORENTINA, floribundaroos MÄRCHENZAUBER, bodembedekker SUMMER OF LOVE en theehybride SUNNY SKY. Quercus Hanekamp ontving het certificaat voor theehybride MAXIM van Tantau en tot slot overhandigde Helma het certificaat voor heesterroos GAARD UM TITZEBIERG aan Rudy Velle van Lens. Twee veredelaars waren verhinderd en krijgen een certificaat toegestuurd voor hun floribundaroos: Marco Braun voor MIRA RED en Martin Vissers voor LA BELLE ROUGE van Viva International. Bij elke roos gaf Helma een korte beschrijving. Foto’s en beschrijvingen van alle Excellence Roses zijn hier te vinden.

De Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen heeft de Belgisch-Nederlandse keuringen in 2018 onder haar hoede genomen, de KVBC coördineert de keuringen en verwerkt de resultaten. Helma van der Louw gaf aan dat de keuringssystematiek dit jaar is aangepast. “Voor de keurmeesters is de beoordeling eenvoudiger en minder tijdrovend geworden. Maar de nadruk bij Excellence Roses blijft zoals altijd op resistentie tegen ziektes liggen!”