Vrijdag 18 januari jl. heeft Helma van der Louw, voorzitter van de KVBC, onder het toeziend oog van 35 aanwezigen de certificaten van Excellence Roses uitgereikt. Dit gebeurde bij Kordes Roses in De Kwakel tijdens de jaarvergadering van de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat.

De Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen heeft de keuringen van Excellence Roses begin vorig jaar onder haar hoede genomen. Helma van der Louw gaf tijdens de jaarvergadering aan dat de KVBC (Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen) de coördinatie van de keuringen met veel plezier heeft opgepakt. Acht rozen verdienen het predicaat Excellence Roses. De rozen doorstonden een driejaarlijkse keuring op vijf rosaria in Nederland en België: Boskoop, Antwerpen (Rivierenhof), Destelbergen (Proefcentrum voor Sierteelt), Lottum (Rozenhof) en Winschoten. Keuringscommissies van de rosaria keuren de rozen op vier vaste momenten in het jaar en hanteren daarbij vaste criteria op het gebied van onder meer groeikracht, gezondheid, bloeirijkheid en geur.

Nieuwe Excellence Roses
Vier van de vijf breeders, of hun vertegenwoordigers, waren aanwezig om de certificaten in ontvangst te nemen. De nieuwe Excellence Roses zijn de Theehybriden Cherry Lady (Kordes), Elaine Page (Poulsen) en Gräfin Diana (Kordes), Floribunda’s Jugendliebe (Kordes), Lampion (Tantau) en Rosenfaszination (Kordes) en heesterrozen ‘Myka’ (Braun) en Dinky (Lens). Helma van der Louw meldde verder dat bij Rivierenhof de komende jaren een renovatie plaatsvindt, zodat de keuringen in 2019 voorlopig in vier rosaria in Nederland en België worden voorgezet.

Nieuwe aanmeldingen
Voorafgaand aan de uitreiking gaf veredelaar Thomas Proll, die speciaal uit Duitsland was overgekomen, een uitgebreide inkijk in het veredelingsprogramma van Kordes Roses en de werkwijze bij de keuringen van ADR (keuringen (Allgemeine Deutsche Rosenneuheiten-Prüfung). Hij besloot zijn presentatie met een vergelijking van de vier nieuwe Excellence Roses van Kordes met de resultaten van de ADR-keuringen. De resultaten lagen zeer dicht bij elkaar; voor de veredelaar een bevestiging dat Excellence Roses de juiste criteria hanteert. Voor dit plantjaar zal Kordes dan ook weer nieuwe rozen voor de keuringen van Excellence Roses indienen. Aanmelding kan nog tot 1 maart bij de KVBC.

(bron: persbericht Cultuurgroep Rozen en Rozenonderstammen)

Foto:
Vlnr: Helma van der Louw (KVBC), Thomas Proll (Kordes), Aart Westdijk (vertegenwoordiger Tantau), Marco Braun, Rudy Velle (Lens) en Hetty Crooijmans (Cultuurgroep Rozen), afwezig: Poulsen